Cilt: 30 Sayı: 6, 29.11.2024

Yıl: 2024

Makale

Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi temel mühendislik konularını kapsayan disiplinler arası bir dergidir. Dergi, mühendislik bilimlerindeki en güncel bilimsel ve teknolojik gelişmeleri araştırmacılara, mühendislere ve ilgili kitlelere ulaştırmayı hedefler. Temel mühendislik alanlarındaki hem deneysel hem de kuramsal çalışmaların yer aldığı Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, mühendisliğin hızla gelişen alanlarına ilişkin makalelerin yayınına öncelik tanır ve disiplinler-arası yöntem ve teknolojiler üzerine yoğunlaşmayı amaç edinir.

Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi temel mühendislik konularını kapsayan disiplinler arası bir dergidir. Dergi, mühendislik bilimlerindeki en güncel bilimsel ve teknolojik gelişmeleri araştırmacılara, mühendislere ve ilgili kitlelere ulaştırmayı hedefler. Temel mühendislik alanlarındaki hem deneysel hem de kuramsal çalışmaların yer aldığı Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, mühendisliğin hızla gelişen alanlarına ilişkin makalelerin yayınına öncelik tanır ve disiplinler-arası yöntem ve teknolojiler üzerine yoğunlaşmayı amaç edinir.

Yazarlara Bilgi

ÖNEMLİ DUYURU:
Makalenizi JournalAgent sistemine yüklerken ADIM 9’da belirtilen Hakem Önerileri Bölümüne Makale konusu ile ilgili alanda çıkar çatışması/çakışması olmayan, makale için hakemlik yapabilecek ve yazarlarla farklı kurumlarda çalışan EN AZ ÜÇ kişinin adı, kurumu ve e-posta adresleri verilmelidir. Listedeki kişilerin değerlendirme sürecine katılıp katılmamalarında son karar baş editöre aittir.
Dergimizin makale şablonuna http://pajes.pau.edu.tr/PAJES_Sablon_20160407_Yazarlar_icin.dotx  linkinden ulaşabilirsiniz.

Öz
Bu şablonda, Aralık 2014’te güncellenen Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisinin makale hazırlama kılavuzu bulunmaktadır. Bu bölümde çalışmanın yeniliklerini vurgulayan ve ana bulgularını gösteren kısa bir özet verilmelidir. Özet metni italik olarak yazılmalı, iki yana yaslanmalı ve 8 punto olmalıdır. Özet yaklaşık olarak 100-250 kelime içermeli ve içerisinde yaygın olmayan kısaltma ve alıntı kullanılmamalıdır. Anahtar kelime sayısı 3 ile 6 arasında olmalıdır.

Giriş
Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi temel mühendislik konularını kapsayan disiplinler arası bir dergidir. Dergimiz, mühendislik bilimlerindeki en güncel bilimsel ve teknolojik gelişmeleri ilgili bilim insanlarına, mühendislere ve okuyucularına ulaştırmayı hedefler. Temel mühendislik alanlarındaki hem deneysel hem de kuramsal çalışmaların yer aldığı Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, mühendisliğin hızla gelişen alanlarına ilişkin makalelerin yayımına öncelik tanır ve disiplinler arası yöntem ve teknolojiler üzerine odaklanmayı amaç edinir.

Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisine sunulacak makalelerde yazım düzenini sağlamak için hazırlanmış bu örneğe, derginin web sayfasından ulaşılabilir. Makale sunumu MS-Word® 2007 ve üzeri sürümler kullanılarak hazırlanmalıdır.

Sayfa Düzeni ve Biçem
Sayfa düzeni için aşağıdaki kurallara uyulmalıdır. Makale sunumu hazırlanırken bu belgenin şablon olarak kullanılması yazım düzeni koşullarının yerine getirilmesi açısından önerilmektedir.

Temel Düzen Özellikleri
Makale sayfaları, A4 (210 x 297 mm) kağıt boyutunda hazırlanmalıdır. Sol ve sağ kenarlardan 15 mm, üst kenardan 30 mm, alt kenardan 25 mm boşluk bırakılmalıdır. Makale başlığı bölümü ve sayfa genişliğindeki şekiller ve tablolar dışında metin 85 mm genişliğinde iki sütundan oluşmalıdır. Sütunlar arası 10 mm boşluk bırakılmalıdır.

Makalenin ana başlığı, Türkçe yazılmış makalelerde sırayla Türkçe ve İngilizce olarak, İngilizce yazılmış makalelerde ise İngilizce ve Türkçe olarak yazılmalıdır. Makale başlıkları 14 punto büyüklüğünde ve ortalanmış olmalıdır. İngilizce makale başlığının yazı rengi beyaz arka plana göre %65 koyulukta seçilmelidir. Türkçe makale başlığından önce 10 nk sonra 3 nk ve İngilizce makale başlığından önce 3 nk sonra 10 nk boşluk bırakılmalıdır.

Yazarların birinci ve ikinci isimlerinin sadece ilk harfleri büyük, soy isimlerinin ise tamamı büyük italik yazılmalıdır. Yazar isimlerinden sonra 10 nk boşluk bırakılmalıdır. Yazarların adres bilgileri belirtilen sıra ile her bir farklı adres bir satırda olacak şekilde verilmelidir. Her bir adres bilgisinin altında yazarlara ait e-posta adresleri verilmelidir. Eğer aynı adres bilgisine sahip birden fazla yazar var ise e-posta adresleri isim sırası ile verilmelidir. Son verilen e-posta adresi ile makale tarihi bilgilerini içeren satır arasında 8 punto boşluk bırakılması gerekir.

Makale içerisinde kullanılan kısaltmalar ilk kullanıldığı yerde uzun yazımıyla birlikte verilmelidir.

Başlıklar
Tüm başlıklarda Cambria yazı tipi kullanılmalıdır. Birinci seviye bölüm başlıkları kalın, ortalanmış ve 11 punto büyüklüğünde olmalı, başlıktaki kelimelerin baş harfi büyük yazılmalıdır. İkinci, üçüncü ve dördüncü seviye alt başlıklar, ana başlıklarla aynı formatta yalnız 9 punto büyüklüğünde ve sola hizalı yazılmalıdır. Dördüncü seviyeden daha fazla alt başlık kullanılmamalıdır. Birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü seviye başlıklar için bu şablonun Stil Galerisinde sırasıyla “Başlık 1”, “Başlık 2”, “Başlık 3” ve “Başlık 4” ismiyle tanımlanmış stiller kullanılmalıdır.

Yazı Tipi
Ana metin için düz ve iki yana yaslanmış 9 punto büyüklüğünde Cambria yazı tipi kullanılmalıdır. Vurgu gerektiren haller gibi özel durumlarda eğik veya kalın yazı karakterleri de kullanılabilir. Ana metin için bu şablonun Stil Galerisinde “Gövde” ismiyle tanımlanmış stil kullanılmalıdır.

Denklemler
Denklemlerin her biri ayrı satıra yazılmalı ve numaralandırılmalıdır. Denklemler, kenarlıkları gizlenmiş 1x2 boyutlu tablo içerisinde verilmelidir. Birinci hücrenin genişliği %90, ikinci hücrenin genişliği %10 olmalıdır. Birinci hücre içerisindeki formül ortalanmış, ikinci hücre içerisindeki denklem numarası ise sağa hizalanmış olmalıdır. Hücrelerin sol ve sağ kenar boşlukları sıfırlanmalıdır. Denklem yazmak için MS-Word® 2007 ve üzeri sürümlerde bulunan denklem düzenleyicisi kullanılmalıdır. Tek satıra sığmayan denklemler iki veya daha fazla satırda ifade edilebilir. Gerektiğinde metin içerisinde de denklem verilebilir. Ancak metin içerisinde verilen denklemlerin mümkün olduğunca tek satırda ifade edilmesi gerekir. Metin içerisinde verilen denklemlerin veya denklemde kullanılan değişkenlerin yazımında denklem düzenleyicisi kullanılmalıdır. Metin içerisinde kullanılan sayı ve birimi aynı satırda olmalıdır. Ondalıklı sayılarda ondalık ayıracı olarak virgül yerine nokta kullanılmalıdır (örneğin 3,5 yerine 3.5 kullanılmalıdır).

Şekiller
Bütün şekiller sütuna (veya şekil iki sütunu da kaplıyorsa sayfaya) göre ortalanmalıdır. Şekillerin başlıkları her şeklin altına yazılmalı ve Şekil 1’de gösterilen düzende olmalıdır. Şekil ve Şekil Başlığı için bu şablonun Stil Galerisinde sırasıyla “Şekil” ve “Resim Yazısı” ismiyle tanımlanmış stiller kullanılmalıdır.


Şekil 1: Bir şekil örneği.

Sunulan şekil eğer tek sütuna sığmayacak kadar büyük ise iki sütunu kaplayacak halde verilebilir. Ancak tüm sayfa genişliğini kaplayan şekil, sayfanın başında veya sonunda verilmelidir. Alıntı yapılmış veya yeniden düzenlenmiş şekiller için mutlaka kaynak gösterilmelidir.

Tablolar
Bir tablo örneği Tablo 1’de verilmiştir. Kullanım amacına göre değişik bazı tablolar da kullanılabilir. Tablo başlığı, tablonun üstünde yer almalıdır. Tablo Başlığı için bu şablonun Stil Galerisinde “Resim Yazısı” ismiyle tanımlanmış stil kullanılmalıdır.
Tablo 1: Bir tablo örneği.

Bir tablo eğer tüm sayfa genişliğinde sunulacak ise sayfanın başında veya sonunda verilmelidir. Sunulan tablolara, şekillere ve denklemlere metin içerisindeki atıflar şablonda kullanıldığı gibi numaraları ile birlikte verilmelidir. Birden fazla tabloya, şekle veya denkleme aynı anda atıf yapılmak istenirse “,” ve “-“ noktalama işaretleri kullanılabilir. Burada “,” “ve” anlamını, “-“ ise “aralık” anlamını tanımlamaktadır.

Köprüler
Makalede köprüler (hyperlink) kullanılabilir. Köprülerden, konuyla ilgili (doküman, ses, çoklu-ortam vs.) daha geniş bilgiye ulaşma olanağını veren bağlantılar olarak yararlanılabilir. Köprünün yazı biçimi metinle aynı olup altı çizili olarak yazılmalıdır.

Sayfa Numaraları
Makaleye sayfa numaraları eklenmemelidir. Makalelerde sayfa başlığı veya altlığı şeklinde üst ve alt bilgi kullanılmamalıdır. Bu gibi düzenlemeler dergi yetkililerince yapılacaktır.

Kaynakça
Metin içerisindeki atıflar köşeli parantez içinde numaralandırılmalıdır. Kaynak listesi makalenin sonunda metninde ilk görünüm sırası takip edilecek şekilde verilmelidir. Metin içerisinde birden fazla yayına atıf yapılması gerekiyorsa “ve” anlamında “,” ve/veya “arası tüm yayınlar” anlamında “-“ kullanılmalıdır. Örneğin [1],[2],[5] şeklindeki yazım 1, 2 ve 5 numaralı yayınlara atıf yapar. [3]-[9] şeklindeki yazım 3 ve 9 dâhil olmak üzere 3 ve 9 arasındaki tüm yayınlara atıf yapar. Bu kapsamda kaynaklar Bölüm 5’te verildiği gibi düzenlenmelidir. Bölüm 5’te verilen kaynaklardan [1],[2] hakemli dergilerde yayımlanan makalelere, [3],[4] kitaplara, [5] kitapta bölüme, [6],[7] sempozyumlarda sunulan bildirilere, [8],[9] tezlere, [10],[11] raporlara, [12] ise internet sayfasına ait referans örnekleri olarak verilmiştir. Kaynakların yazımında “Reference” isimli stil kullanılmalıdır. Her bir kaynak başladığı sütunda/sayfada bitmelidir.

Sonuçlar
Bu şablona Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi web sayfasından (http://pajes.pau.edu.tr) ulaşabilirsiniz. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi Koordinatörlüğü, makalelerini bu taslağa uygun bir şekilde hazırlayıp sorunsuz olarak dergiye ulaştırdıkları için tüm yazarlara teşekkür eder.

Teşekkür
Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisine katkı sağlayan tüm yazar ve hakemlere teşekkür ederiz.

Kaynaklar

[1] Bennert T, Hanson D, Maher A. “Influence of pavement surface type on tire/pavement generated noise”. Journal of Testing & Evaluation, 33(2), 94-100, 2005.
[2] Erdoğan M, Tekin R, Kaya M. “Mikrodalga fırında suni yaşlandırılan 6013 alüminyum alaşımın korozyon davranışının incelenmesi”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 20(1), 25-30, 2014.
[3] Haupt RL, Haupt SE. Practical Genetic Algorithms. 2nd ed. New York, USA, Wiley, 2004.
[4] Erkek C, Ağıralioğlu N. Su Kaynakları Mühendisliği. Altıncı baskı. İstanbul, Türkiye, Beta, 2010.
[5] Poore JH, Lin L, Eschbach R, Bauer T. Automated Statistical Testing for Embedded Systems. Editors: Zander J, Schieferdecker I, Mosterman PJ. Model-Based Testing for Embedded Systems, 111–146, Boca Raton, FL, USA, CRC Press, 2012.
[6] Li RTH, Chung SH. “Digital boundary controller for single-phase grid-connected CSI”. IEEE 2008 Power Electronics Specialists Conference, Rhodes, Greece, 15–19 June 2008.
[7] Yeğen B, Önöz B, Altıparmak B, Bilen O, Pala M. “Fırat, Yeşilırmak ve Kızılırmak havzalarında taşkınların mevsimselliğinin belirlenmesi”. Altıncı Ulusal Hidroloji Kongresi, Denizli, Türkiye, 22-24 Eylül 2010.
[8] Boynukalın Z. Emotion Analysis of Turkish Texts by Using Machine Learning Methods. MSc Thesis, Middle East Technical University, Ankara, Turkey, 2012.
[9] Ceylan H. Şehir İçi Ulaşım Ağlarının Armoni Araştırması Optimizasyon Tekniği ile Tasarımı. Doktora Tezi, Pamukkale Üniversitesi, Denizli, Türkiye, 2009.
[10] Diament P, Lupatkin WL. “V-line Surface-Wave Radiation and Scanning”. Department of Electrical Engineering, Columbia University, New York, USA, Scientific Report, 85, 1991.
[11] Devlet Planlama Teşkilatı. “Devlet Yardımlarını Değerlendirme Özel İhtisas Komisyonu Raporu”. Devlet Planlama Teşkilatı, Ankara, Türkiye, 2681, 2004.
[12] T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı. “Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği”. http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=9.5.16821&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=et%20%C3%BCr%C3%BCnleri (21.12.2014).

Ek A
Ekler en sonda sınıflandırılarak verilmelidir. Ekler gerektiğinde ayrı bir sayfadan başlayabilir.

ETİK İLKELER
Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisinde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulmakta olup, yayınlanması için değerlendirilmek üzere gönderilecek olan makalelerden Etik Kurul İzni gerekenlerinde, etik kurul onayının alınmış olması gerekmekte ve bu durum makalede belirtilerek belgelendirilmelidir. Bu belgede kurul adı, tarih, sayı no gibi bilgilere yer verilmelidir. Bu bilgilerin makalenin yöntem bölümünde ve son sayfasında yer alması gerekmektedir.
Aşağıda belirtilen hususları içeren bilimsel çalışmalarda etik kurul iznini gösteren belgelerin dergiye sunulması ve makale içerisinde de gerekli bilgilerin verilmesi gerekmektedir;
- Görüşme teknikleri, deney, odak grup çalışması, anket, gözlem ve mülakat gibi katılımcılardan veri toplanan nicel veya nitel yaklaşımlarla gerçekleştirilmiş olan her türden araştırma çalışmaları
- Deneysel ya da farklı bilimsel amaçlar gözetilerek insan ve hayvanların materyal ve veriler dahil kullanımı
- İnsan üzerinde gerçekleştirilmiş olan klinik çalışmalar
- Hayvan deneylerinin yer aldığı çalışmalar
- Kişisel verilerin korunması kanunu uyarınca retrospektif çalışmalar
Bunlara ek olarak, olgu sunumlarında bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam belgesinin imza altına alındığına dair bilgi makalede yer almalıdır. Makale yazarlarına ait olmayan fotoğraf, ölçek, anket gibi içeriklerin makalede kullanımı amacıyla bu içeriklerin sahiplerinden izin alınmalı ve makalede belirtilmelidir. Fikir ve sanat eserlerinin kullanılması durumunda telif hakkı düzenlemelerine uyulması zorunludur.
“Uluslararası Yayın Etiği Komitesinin (COPE)” resmi kayıtlı üyesi olan Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi sadece yeni bir çözüm yaklaşımının ürünü olan veya mevcut bir bilgiye yeni bir bakış akışı kazandıran nitelikteki özgün çalışmaları yayımlanmak üzere kabul etmektedir. Dergiye gönderilen bir çalışma başka bir dergide herhangi bir dilde yayımlanmamış ve başka bir platformda değerlendirme aşamasında bulunmamalıdır. Tüm makaleler COPE tarafından belirtilen genel etik kurallar dikkate alınarak hazırlanmalıdır. COPE tarafından yapılan önermeler ve genel yayın gereksinimlerine bağlı olarak Yazarlar, Hakemler ve Editörler verilen uluslararası standartlara bağlı kalmak zorundadır. Aşağıda bazı önemli noktalara değinilmektedir.
Editörlerin Özellikleri ve Sorumlulukları:
Editör;
- Yayımlama kararını alırken makalelerin özgün değerini önemser ve ilgili okuyucu kitlesine katkıda bulunmasına dikkat eder. Okuyucu kitlesinin geri bildirimlerini dikkate alarak, uygun bir şekilde geri bildirimde bulunur.
- Olumlu veya olumsuz kararlarda özgün değer, ilgili alana olan katkı, yöntemin güvenilir ve geçerli olmasını dikkate alır, anlatımın net olması ve dergi amaç ve kapsamına uygun olmasını önemser. Yayın politikaları ve uluslararası standartlara uyumu gözetir.
- Etik kurallara tamamıyla uyar ve fikri mülkiyet haklarını gözetir.
- Düşünce özgürlüğüne önem gösterir.
- Derginin daha iyi bir noktaya gelmesi ve yayımlanacak olan çalışmaların daha yüksek kalitede olması için çaba sarf eder.
- Düzeltme ve açıklama yapılması gerektiğinde şeffaf bir şekilde davranır.
- Dergi kapsamına giren makaleleri önemli bir problem olmadıkça ön değerlendirmeye sokar.
- Pozitif olan hakem değerlendirmelerini çalışmada önemli bir problem yoksa göz ardı etmez.
- Kapalı inceleme sürecinde meydana gelebilecek sorunların önüne geçer.
- Çalışma ile ilgili hakem atamalarında konuya uygun seçim yapar.
- Hakemlerin ihtiyaç duyduğu bilgileri sağlar ve rehberlik eder.
- Hakem ve yazar arasında çıkar çatışması olmaması için gereğini yapar.
- Hakemlerin ve yazarların kimlik bilgilerini gizli tutar.
- Tarafsızlık ve bilimsellik bağlamında hakemlerin nesnel bir tutum ile makale değerlendirmesi yapmalarını sağlar.
- Hakem havuzlarının sürekli güncellenmesini ve geniş olmasını temin eder.
- Nezakete sığmayan ve bilimselliği bulunmayan değerlendirmelere izin vermez.
- Yayın politikaları ve direktifler doğrultusunda süreçlerin devam etmesi hususunda tüm yayın kurulu üyelerini yönlendirir, yayın politikası hakkında bilgi verir ve gelişmeleri paylaşır.
- Makalelerin bağımsız ve tarafsız bir şekilde değerlendirilmesi için yayın kurulunu yönlendirir.
- Tüm yayın sürecinde görev yapanlarla etkili iletişim kurar, yayın kurulu üyeleriyle belirli zamanlarda toplantı yapar.
- Uygun niteliklere sahip olan ve sürece katkı sağlayabilecek yayın kurulu üyeleri ile çalışır.
- Kurul üyelerine değerlendirilmesi için göndereceği makalelerde kurul üyesinin uzmanlığını dikkate alır.
- Alacağı kararlar yayımcı ve dergi sahibinden bağımsız olmalıdır.
- Dergiye gönderilen makalelerin değerlendirilmesinde tarafsızlık ilkesine dayanan adil bir sürecin işletilmesini ve zamanında değerlendirmenin tamamlanmasını sağlar.
- Dergiye gelen makalelerde yer alan denek ve görseller konusunda kişisel verilerin korunmasına özen gösterir. Makalede bireylerin kullanılması halinde, gerekli izinlerin alınması (belgelendirilmiş halde) durumunda çalışmayı değerlendirmeye alır, aksi halde makaleyi reddeder.
- Okuyucu, hakem ve yazarların bireysel verilerini korur.
- Makalelerde insan ve hayvan deneylerinin yürütülmesi halinde insan ve hayvan haklarını korunmasını sağlar. Bu gibi çalışmalarda etik kurul onayı ve gerekli izinlerin belgelendirilmemiş olması durumunda makaleyi reddeder.
- Görevi kötüye kullanma ve suistimal gibi durumlara izin vermez. Öyle bir durumda gerekli kovuşturmayı yürütür.
- Yayımlanmış makalelerin fikri mülkiyet haklarını korur, ihlal olması durumunda dergi ve yazarların haklarını savunur. Dergide yayımlanan makalelerde yer alan içeriklerin başka yayınlara ait olan fikri mülkiyet haklarını çiğnememesini denetler.
- Yayımlanmış olan makaleler ile ilgili eleştirileri değerlendirir, yazarların cevap hakkı kullanması sağlar.
- Çalışmaların negatif sonuçlar içermesi durumunda, bunları da dikkate almalı, göz ardı etmemelidir.
Hakemlerle İlgili Etik Kurallar
Hakem;
- Makalenin değerlendirilmesinde nezaket temelli yapıcı yorumlar getirmeli aşağılayıcı yorumlardan kaçınmalıdır.
- Nesnel bir değerlendirme gerçekleştirmeli, çalışma kapsamının dışına çıkmamalıdır. Her ne kadar kapalı inceleme yani kör hakemlik gerçekleştiriliyor olsa da din, dil, ırk, siyasi görüş ve ticari kaygı gibi hususların değerlendirmeyi etkilemesine izin vermemelidir.
- Tarafsızlık ilkesi ve gizlilik temelinde süreci tamamlamalıdır.
- Makale inceleme aşamasına geçmeden evvel, olası bir çıkar çatışmasını fark etmesi durumunda yayını incelememeli ve editörlüğe bilgi vermelidir.
- Makaleyi değerlendirdikten sonra, makale ile ilgili dokümanı imha etmelidir.
- Çalışma uzmanlık alanı dışında kalıyorsa değerlendirmeyi reddetmelidir.
- Değerlendirme davetini olumlu veya olumsuz olarak cevaplandırmalı, değerlendirmeyi kabul ettiği makaleyi zamanında sonuçlandırmalıdır.
Yazarlar ile ilgili Etik Kurallar
Yazar;
- Bir makaleyi değerlendirilmesi için dergiye gönderdiğinde, aynı yayını eş zamanlı olarak başka dergiye de göndermemelidir.
- Dergiye göndereceği makalenin özgün olduğundan emin olmalıdır.
- Bir araştırmanın sonuçlarını, o araştırmanın bütünlüğünü ve niteliğini bozmadan tek bir makale olarak yayımlamalıdır.
- Çıkar çatışması bulunması durumunda bunu editörlüğe bildirmelidir.
- Makale hangi aşamada olursa olsun (değerlendirme, erken baskı, yayımlanmış) makale içinde bir hata gördüğünde, düzeltmek veya geri çekmek maksadıyla editörlüğe bilgi vermelidir.
- Makale içinde veri kullanım hakkı izni, araştırma izni, etik kurul izni, katılımcı onayı gerektiren durumların olması halinde bunlarla ilgili gerekli belgeleri ve beyanları sunmalıdır.
- Makalelerde çalışmaya dahil olmayan kişileri yazar olarak eklememeli, değerlendirme süreci ve yayım aşamasında yazar ekleme ve çıkarma ve de yazar sırası değiştirme gibi taleplerde bulunmamalıdır.
- Bilgi ve ham veri talep edildiğinde, bunları editörlüğe sağlamalıdır.
- Makale içinde faydalandığı kaynakları doğru bir şekilde atıf olarak vermeli ve bunu etik ilkeler çerçevesinde gerçekleştirmelidir.
- Etik kurul izninin gerekli olmadığı makalelerde, bu iznin gerekli olmadığını, makalenin son sayfasında ve yöntem kısmında beyan etmelidir.
- Makalenin yazarlarının makaleye olan katkıları, açıklayıcı bir biçimde makale yazım kılavuzunda ayrılan kısma eksiksiz yazılmalıdır.
- Yazarın dergi yayın kurulu tarafından belirtilen ve web sayfasında yayınlanan ortalama değerlendirme süresi içerisinde dergi yayın kurulu ile iletişime geçmemesi beklenmektedir.

ŞİKAYET POLİTİKASI
Etik İlkelere Aykırı Bir Durumun Tespiti
Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisinin yayımlanmış veya erken baskı aşamasında olan makaleleri ve ayrıca editör, hakem ve yazarlar ile ilgili olarak etik ilkelere aykırılık gösteren bir durumun fark edilmesi halinde pajes@pau.edu.tr e-posta adresine bilgi verilmesi gerekmektedir.
AÇIK ERİŞİM BİLGİSİ
Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi bilimsel araştırmaları halka ücretsiz sunmanın bilginin küresel paylaşımını artıracağı ilkesini benimseyerek dergi içeriğine açık erişim sağlamaktadır.
ÜCRETLENDİRME POLİTİKASI
Hakem değerlendirme süreci tamamlanmış ve kabul edilmiş tüm makaleler herhangi bir makale gönderim ve/veya değerlendirme ücreti talep edilmeksizin çevrimiçi olarak yayımlanmaktadır.
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi’ne gönderilen tüm araştırma makaleleri öncelikle dergi sekretaryası tarafından dergi kurallarına uygun bir şekilde hazırlanıp hazırlanmadığı ve etik kurallara uygunluğu doğrultusunda değerlendirilmektedir. Bu ilk değerlendirmeyi geçen makaleler ilgili alan editörüne baş editör ve yardımcıları tarafından iletilirler. Makale, ilgili alan editörü tarafından alanında deneyimli en az 3 hakeme gönderilir. Bu değerlendirme sırasında, “Kapalı İnceleme” süreci takip edilmesi tercih edilmekte ve hem yazarlar hem de hakemlerin birbirlerinin bilgilerine makale dosyası üzerinden ulaşmaları engellenmektedir. Değerlendirilecek olan makalenin hakemlere gönderilmesinden sonra 30 günlük bir değerlendirme süresi söz konusu olmaktadır. En az 3 hakem raporu tamamlanan makaleler bu sürecin ardından yazarlara minör, majör veya ret kararları altında iletilirler. Majör veya minör düzeltme istenilen makalelerde yazarlar 30 günlük bir süreye sahiptir. Bu sürenin sonunda teslim edilmeyen makaleler reddedilir. Hakemler tarafından istenilen düzeltmelerin yapılmasının ardından makaleler değerlendirme için tekrar ilgili alan editörüne iletilir. Alan editörü gerekli görmesi durumunda makaleyi tekrar hakemlere gönderebilir. Değerlendirme süreci sonucunda makale ile ilgili son karar Baş Editör veya Baş Editör Yardımcıları tarafından hakem ve Alan Editörü görüşlerine bağlı olarak verilmektedir. Dergiye gönderilmiş olan bir makalenin ortalama kabul süresi 150 gündür.
ÇIKAR ÇATIŞMASI BEYANI
Yazarlar
Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi’nin genel yayın ilkelerine göre, sadece ilgili çalışmaya gerçek anlamda katkı sağlayan kişiler yazar olarak dikkate alınmalıdır. Çalışmaları ile ilgili taraf olabilecek tüm kişisel ve finansal ilişkilerin bildirilmesinden yazarlar sorumludur. İş, danışmanlık, hisse sahibi, ücret, uzman ifade ödemesi gibi finansal ilişkiler çok kolay tespit edilebilir çıkar çatışmalarıdır ve derginin itibarını zayıflatması son derece olasıdır. Çıkar çatışması konusunu açıklığa kavuşturmak için, yazarlar gönderilen makaleleri ile birlikte editöre mektup niteliğinde hazırlanan bir belge ile herhangi bir çıkar çatışması olup olmadığını açıkça belirtmelidirler.
Hakemler
Herhangi bir çıkar çatışması olması durumunda hakem değerlendirme sürecinin ret edilmesinden hakemler sorumludur. Hakemler, çıkar çatışması ile ilgili olarak herhangi bir şüpheye düşmeleri durumunda değerlendirme süreci ile ilgili olarak editöre danışmalıdır. Çıkar çatışmasını önlemek amacıyla makale yazarları ile aynı kurumlarda çalışan kişiler hakem olarak seçilmemektedir.
Editörler
Editörler makalelerin hakem değerlendirme sürecinin yönetilmesinden sorumlu olup herhangi bir çıkar çatışması olması durumunda ilgili makaleyi ret etme hakkına sahiptirler. Editörler atandıkları makalelerle herhangi bir kişisel ve/veya mali çıkar çatışması içinde olmamalıdır. Editörler gönderilen bir makalenin yazar listesinde bulunuyorsa o makalenin değerlendirme süreci dışında tutulmaktadır.
İNTİHAL KONTROLÜ
Ocak 2015’den itibaren gönderilen makalelerin tümü IThenticate® intihal belirleme yazılımı kullanılarak kontrol edilmektedir. Yazılım tarafından üretilen benzerlik raporu doğrultusunda, editörler kurulu makalenin hakem değerlendirmesine alınmasına veya doğrudan ret edilmesine karar vermektedir.

Hakem değerlendirme süreci tamamlanmış ve kabul edilmiş tüm makaleler herhangi bir makale gönderim ve/veya değerlendirme ücreti talep edilmeksizin çevrimiçi olarak yayımlanmaktadır.





Creative Commons Lisansı
Bu dergi Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.